За пети път в своята кариера вратарят на Байерн Мюнхен Мануел Нойер е №1 на поста си в света според класацията на Международния институт за футболна история и статистика (IFFHS).

"Той е във формата на живота си и дава на защитата сигурността, от която тя се нуждае", твърди треньорът на европейския първенец Ханзи Флик.

Нойер събра цели 320 точки и остави далеч зад себе си Ян Облак (Атлетико Мадрид, 40 точки) и Алисон (Ливърпул, 30 точки).

За Ману това беше първи триумф сред вратарите от 2016 година насам, когато беше грабнал приза за четвърти пореден път. Така той се изравнява с Икер Касияс и Джанлуиджи Буфон, които също са избирани пет пъти за №1 от IFFHS.

На 17 декември Нойер почти сигурно ще бъде избран за №1 на поста си от ФИФА при връчването на наградите "The Best". Казано по друг начин - Мануел отново е кралят на вратарите. Крал Ману I.

Самият Нойер е доста скромен: "Аз съм много благодарен на съотборниците и треньорите ми. Това не е награда само за един вратар, а за целия отбор. Отличието е специално за мен, спомняйки си за контузиите ми и начина, по който се завърнах. Особено на моята възраст".